Tűzoltóság története

Tűzoltóság története

 

 

A sok évtizedes múlttal rendelkező Önkéntes Tűzoltó Egyesületet 1924-ben alapították. A község 1925. június 15-én elhatározta az önkéntes tűzoltóság felszerelését és eszközök beszerzését, ekkor 30 fő tartozott a szervezethez. A község 1926. június 12-én határozta el Tűzoltószertár építését, melyet a falu központjában a Templom téren építettek fel. 1963-ban új helyre költözött a szertár. A Tanácsházánál lévő Mezőgazdasági gépszerelő szakközépiskola gyakorló műhelye mellett kapott helyet a Tűzoltószertár 1978-as megsemmisüléséig. Ennek létrehozásában az önkéntes tűzoltók társadalmi munkával is közreműködtek az akkori tűzoltóparancsnok Bodor József vezetésével.
A jelenlegi szertár épületet 1981 novemberében adták át ünnepélyesen. Az egyesület mindig szoros kapcsolatot tartott fenn más egyesületekkel is, ezt példázza, hogy pl. 1986. augusztus 20-án a 100. évfordulóját ünneplő Velence Önkéntes Tűzoltó Egyesület zászlajára felkötötték szalagjukat és felvonultak az ünnepségen.
1987-ben az Egyesület aktív tagjainak száma 24 fő, tiszteletbeli tagjainak száma 3 fő, a vezetőség 7 fő volt. Ebben az időszakban a szervezet minden hó első hétfőjén oktatási napot tartott. Munkájába nyújt betekintést, hogy pl. 1987-ben 2 esetben hívták őket lakás- és istálló tűz miatt, 3 napig vettek részt belvíz védelmi tevékenységben.
Folyamatosan részt vettek versenyeken is, pl. 1992-ben beneveztek a városkörnyéki versenyre, ahol 2. helyezést értek el. Ebben az évben mondott le akkori elnökük id. Tóth Sándor is. 1993. április 24-én tisztújító közgyűlést tartottak, az új elnök Koczkás József lett, a parancsnok Varga János maradt, a titkár pedig Német László volt. Ugyanebben az évben ifjúsági és felnőtt csapattal is részt vettek a Mezőfalvai versenyen, ahol 4. helyezést értek el.
Szoros kapcsolatot tartanak fenn a város németországi testvértelepülésének, Staufenbergnek a tűzoltóságával. Ennek a szoros kapcsolatnak köszönhető, hogy 2002-ben a német tűzoltók településünknek ajándékoztak egy Mercedes típusú tűzoltóautót. Jelenleg 3 gépjárművel rendelkezik a helyi tűzoltóság. Ez annak köszönhető, hogy a régi Csepel márkájú víztartállyal rendelkező tűzoltóautó mellé egy másik 2400 literes víztartállyal rendelkező Mercedes típusú tűzoltóautót sikerült vásárolni kedvező áron a német kapcsolatok segítségével.
Az egyesület taglétszáma 31 fő, és viszonylag jó eszközállománnyal rendelkezik, mivel minden évben törekszenek a pályázati lehetőségek maximális kihasználására és ezt bizonyítja pl. a 2007-es évben megvalósult tűzoltószertár felújítás is. A Fejér Megyei Tűzoltó Szövetség aktív tagja is. Rendszeresen rendezvényeken képviseltetik magukat, bemutatókat, versenyeket szerveznek. Minden évben elmaradhatatlan részvételük a Szabolcs Napok rendezvényeiről. A tűzvédelmi feladatok mellett a helyi és a környező településeken szükség esetén fakivágást végeznek.

Forrás: Pusztaszabolcs Község Évkönyve
www.pusztaszabolcs.hu


25